PÁJA VAŘÍ...

V zimě řádí nemoci na každém kroku. Pokud vás bolí v krku a zrovna doma nemáte nějaký ten prášek, stačí si udělat lektvar podle našich babiček. Já mám zkušenost s tím, že za pár hodin bolest úplně pomine. A přitom je to tak jednoduché!!!

Občas je těžké dostat do dětí nějakou tu zeleninu. Pokud však vyrobíte chřestové mumie, určitě své potomky okouzlíte. Navíc jsou hotové za pár minut. Touto zeleninovou delikatesou nadchnete i návštěvu. Konečně ochutnají i něco nového než  chlebíčky.

Přišla k vám návštěva a v lednici kromě mascarpone a vajíček nic nemáte? Připravte jim tuto mňamku. Zaručeně jim bude chutnat a navíc je za pár minut hotová.Crema al mascarpone sice vypadá jako pudink, ale chuť je stoprocentně lepší.  A to potřebujete jen 3 ingredience!

Samozřejmě že milujeme českou klasiku a tradiční vánoční dobroty. Někdy je ale dobré inspirovat se tím, jak vypadají Vánoce v jiných zemích. Na italském stole nesmí chybět panettone, což je sladké pečivo, chuťově připomíná naši vánočku. Toto křehké a voňavé kynuté těsto s rozinkami a kandovaným ovocem si zamilujete stejně jako já.  

Málokteré kupované pesto je opravdu kvalitní a když už, tak je docela drahé. Věřte mi, že to z obchodu se nevyrovná tomu domácímu.  V Itálii existuje hned několik druhů pest. Na jihu si třeba oblíbili pesto se sušenými rajčaty a na severu dávají přednost tomu, co známe všichni - bazalkovému. Toto pesto je nejlepší připravit se špagetami, můžete ho konzumovat ale i  s chlebem, saláty nebo sýrem.

Když se řekne "kočičí jazýčky",  většina z nás si vybaví takové ty čokoládové, které jsme už  jako děti snad všichni milovali. (Teda  já určitě!) V Itálii kočičí jazýčky nedělají z čokolády, ale z mouky, cukru, másla a vajec. Podle mě chutnají trochu jako piškoty. Tuto rychlou chuťovku pak namáčejí v kakau, přikusují ji ke zmrzlině a dospěláci ji můžou namáčet třeba v dezertním víně.

Bez zmrzliny si léto nedovedu představit. I když většina z nás hubne do plavek, tuto sladkost si stejne neodepřeme. V italských domácnostech si dělají tzv. semifreddo.  Je to vlastně v překladu  "polozmrzlina". Její příprava je opravdu snadná a výsledek stojí za to.  Já to zvládla za 15 minut. Pak šup do mrazáku a za 6 hodin už mlsáte. Existuje hned několik druhů, ta kávová mi ale chutná nejvíc.

Troufám si říct, že na světě neexistuje člověk, který by neochutnal pizzu. Taková pravá italská a ještě vlastnoručně vyrobená pizza, ale chutná nejlíp. Bojíte se, že je to moc složité? Opak je pravdou. Domácí pizzu může vykouzlit i největší nešika. 

Tato skvělá italská topinka se v Itálii připravuje už od 15. století. Bruschetta se obvykle jí ke snídani nebo jako předkrm. Mně se to osvědčilo i jako skvělá náhrada českých chlebíčků, třeba  když přijde nějaká návštěva. A výhoda???? Rychlé, levné a hlavně opravdu chutné... Já sama mám nejradši dva druhy, a tak vám je taky dnes připravím.

Pokud vám příprava panna cotty zabere víc než deset minut, děláte něco špatně.:) Je to snad nejjednodušší desert na světě. Jediná nevýhoda je čekání, než to ztuhne (4-6 hodin v ledničce). Pokud jste tuto "vařenou smetanu" ještě nikdy neochutnali, přirovnala bych ji ke ztuhlému pudinku (je to milionkrát lepší). MŇAM!

dole imageKdo jsem?

Jmenuju se Pája Holubová a už nějakou dobu pracuji  jako reportérka v televizi, kde zpovídám celebrity.

V soukromí jsem ale obyčejná holka, která miluje přírodu a zdravý životní styl. Chci se totiž dožít minimálně sta let a k tomu hlavně bez vrásek. :) Všechny vychytávky pro správné zažívání nebo krásnější vzhled na sobě samozřejmě hned vyzkouším. Právě proto jsem si založila blog, kde se o vše ráda podělím.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.