Samozřejmě že milujeme českou klasiku a tradiční vánoční dobroty. Někdy je ale dobré inspirovat se tím, jak vypadají Vánoce v jiných zemích. Na italském stole nesmí chybět panettone, což je sladké pečivo, chuťově připomíná naši vánočku. Toto křehké a voňavé kynuté těsto s rozinkami a kandovaným ovocem si zamilujete stejně jako já.
Ingredience:
1) Kvásek
30 ml vlažné vody
1 lžíce medu
10g droždí
40g hladké mouky
Postup:
Do vlažné vody vmícháme lžíci medu, pak přidáme droždí. Dobře promícháme. Nakonec postupně vmícháme mouku. Kvásek necháme 30 min nakynout.
2) Těsto
120ml vlažné vody
120g cukru (já dávám třtinový)
připravený kvásek
2 žloutky
60g rozpuštěného másla
350g hladké mouky
Postup:
Do vody přidáme postupně cukr, kvásek, žloutky, máslo a nakonec postupně přidáváme mouku. Je dobré vždy než přidáte další ingradienci pořádně promíchat. Po přidání všech surovin vypracujeme těsto, alespoň 10 min ho propracujeme. Nakonec dáte alespoň na 2 hodiny kynout.
3) Konečná fáze
160g hrozinek
100g kandovaného ovoce (nejlíp kandovaná pomerančová kůra)
Trochu mouky
Postup:
Do nakynutého těsta postupně přidáváme hrozinky, potom kandované ovoce. Těsto nesmíme zapomenout dobře propracovat. Nakonec vložíme do připravené formy na panettone nebo několika muffinových formiček. Přikryjeme a necháme v teple alespoň 4 hodiny nakynout. Pak už stačí jen nahoru přidat máslo a vložit do trouby na 170°. Pečeme pomalu, minimálně 40 minut. Na hotovém panettone si zaručeně pochutnáte. MŇAM!