PÁJA VAŘÍ...

Samozřejmě že milujeme českou klasiku a tradiční vánoční dobroty. Někdy je ale dobré inspirovat se tím, jak vypadají Vánoce v jiných zemích. Na italském stole nesmí chybět panettone, což je sladké pečivo, chuťově připomíná naši vánočku. Toto křehké a voňavé kynuté těsto s rozinkami a kandovaným ovocem si zamilujete stejně jako já.  

 

 

Ingredience:

1) Kvásek

30 ml vlažné vody

1 lžíce medu

10g droždí

40g hladké mouky  

Postup:

Do vlažné vody vmícháme lžíci medu, pak přidáme droždí. Dobře promícháme. Nakonec postupně vmícháme mouku. Kvásek necháme 30 min nakynout.

 2) Těsto

120ml vlažné vody

120g cukru (já dávám třtinový)

připravený kvásek

2 žloutky

60g rozpuštěného másla

350g hladké mouky  

Postup:

Do vody přidáme postupně cukr, kvásek, žloutky, máslo a nakonec postupně přidáváme mouku. Je dobré vždy než přidáte další ingradienci pořádně promíchat. Po přidání všech surovin vypracujeme těsto, alespoň 10 min ho propracujeme. Nakonec dáte alespoň na 2 hodiny kynout.  

3) Konečná fáze

160g hrozinek

100g kandovaného ovoce (nejlíp kandovaná pomerančová kůra)

Trochu mouky  

Postup:

Do nakynutého těsta postupně přidáváme hrozinky, potom kandované ovoce. Těsto nesmíme zapomenout dobře propracovat. Nakonec vložíme do připravené formy na panettone nebo několika muffinových formiček. Přikryjeme a necháme v teple alespoň 4 hodiny nakynout. Pak už stačí jen nahoru přidat máslo a vložit do trouby na 170°. Pečeme pomalu,  minimálně 40 minut. Na hotovém panettone si zaručeně pochutnáte. MŇAM!

dole imageKdo jsem?

Jmenuju se Pája Holubová a už nějakou dobu pracuji  jako reportérka v televizi, kde zpovídám celebrity.

V soukromí jsem ale obyčejná holka, která miluje přírodu a zdravý životní styl. Chci se totiž dožít minimálně sta let a k tomu hlavně bez vrásek. :) Všechny vychytávky pro správné zažívání nebo krásnější vzhled na sobě samozřejmě hned vyzkouším. Právě proto jsem si založila blog, kde se o vše ráda podělím.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.