Málokteré kupované pesto je opravdu kvalitní a když už, tak je docela drahé. Věřte mi, že to z obchodu se nevyrovná tomu domácímu. V Itálii existuje hned několik druhů pest. Na jihu si třeba oblíbili pesto se sušenými rajčaty a na severu dávají přednost tomu, co známe všichni - bazalkovému. Toto pesto je nejlepší připravit se špagetami, můžete ho konzumovat ale i s chlebem, saláty nebo sýrem.
Ingredience:
50 gramů bazalky
1 lžíci piniových ořechů
6 lžic parmazánu
2 lžíce pecorina (italský ovčí sýr, pokud ho nemáte, dejte parmazán)
100 gramů olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl, pepř
Postup:
V hmoždíři postupně vše rozdrtíme. Začneme nejprve česnekem, k tomu přidáme sůl, pak pár listů bazalky, potom trochu piniových ořechů, nesmíme zapomínat přilévat olivový olej, nastrouháme parmazán, přidáme pecorino a vše opakujeme. Jednoduše řečeno všechny suroviny v hmoždíři utlučeme. Domácí pesto si můžete udělat v mixéru, což je sice jednodušší, ale pesto pak může zkysnout.
Z pesta si pak udělám těstoviny nebo si je dám na mozzarellu a jím jen tak.