Pokud vám příprava panna cotty zabere víc než deset minut, děláte něco špatně.:) Je to snad nejjednodušší desert na světě. Jediná nevýhoda je čekání, než to ztuhne (4-6 hodin v ledničce). Pokud jste tuto "vařenou smetanu" ještě nikdy neochutnali, přirovnala bych ji ke ztuhlému pudinku (je to milionkrát lepší). MŇAM!
Ingredience pro 6 lidí – pokud vám to zachutná, možná sníte všechno sami:)
1l smetany (31% tuku)
6 plátků želatiny
6 lžic cukru krupice
Jak na to?
Do hrnce nalijte smetanu s cukrem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Plátkovou želatinu natočíme a vyždímané plátky přidáme do kastrolu, kde ji ve smetaně necháme rozpustit. Pozor smetana nesmí vařit!!! Jakmile se želatina rozpustí, nalijeme do formy (srnčí hřbet nebo skleničky). Necháme v lednici alespoň 6 hodin. Potom připravíme polevu podle chuti.
Karamelová poleva
6 lžic cukru
2 lžíce vody
2 lžíce smetany
Cukr a vodu smícháme v hrnci, jakmile se cukr rozpustí a směs začne vřít, přilijeme smetanu a vyšleháme do hnědého táhlého karamelu. Ztuhlý desert tak stačí polít:)
Malinová poleva
200 g malin
20g cukru (podle chuti)
šťáva z citrónu
Maliny s cukrem pomixujeme a přidáme šťávu z citrónu. Panna cottu polijeme touto omáčkou. Můžeme dozdobit malinami.
Lesní plody
300g lesního ovoce (klidně i zmraženého)
20g cukru (podle chuti)
Lesní ovoce svaříme s cukrem, necháme vychladnout a nallijeme na ztuhlou pochoutku.