Bez zmrzliny si léto nedovedu představit. I když většina z nás hubne do plavek, tuto sladkost si stejne neodepřeme. V italských domácnostech si dělají tzv. semifreddo. Je to vlastně v překladu "polozmrzlina". Její příprava je opravdu snadná a výsledek stojí za to. Já to zvládla za 15 minut. Pak šup do mrazáku a za 6 hodin už mlsáte. Existuje hned několik druhů, ta kávová mi ale chutná nejvíc.
Ingredience (2 osoby):
250 g smetany na šlehání
1 dcl uvařené kávy (studené)
2 vejce
10 g cukru
30 ml vody
50 g cukru
Postup:
Do mísy vložíme 2 žloutky, 10 g cukru krystalu a mixérem vyšleháme. Potom do hrnce nalejeme 30 ml vody, přidáme 50 g cukru a svaříme. Po 5 minutách nám vznikne cukrová hmota, kterou vmícháme k ušlehaným žloutkům. Vše znovu mixujeme. Je důležité počkat, než směs zchládne. Mezitím si našleháme smetanu a vmícháme ji do směsi. (někdo smetanu nešlehá zvláš ale pomalu přidáv ke žloutkům za stálého mixování) Nakonec postupně přidáváme studenou kávu. Pak stačí dát do mističek a šup do mrazáku (na 4-6hodin).
Skvěle osvěží.