Když se řekne kopr, většina z nás si vybaví koprovou omáčku ze školní jídelny. Někteří z nás ji milovali, jiní nenáviděli. Jiné zpracování kopru skoro neznáme a to je škoda. Tato bylinka je totiž nejen specifická svou vůní a chutí, ale také léčivými schopnostmi. Kopr obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, a nejen to.
Stop překyselení
Kopr přidávejte častěji do všech možných jídel, třeba salátů. Patří totiž mezi zásadité potraviny, a tak pomáhá lidem s překyseleným žaludkem. Úplně nejlepší je jíst semena.
Vyřeší nafouknuté břicho i křeče
Jste nafouklí? Pijte často koprový čaj! Uvidíte, jak rychle střevní křeče ustoupí a bříško jako zázrakem splaskne.
Koprový čaj
1 kávovou lžičku kopru zalijte 2 dl horoucí vody, nechte 10 minut odstát a potom pomalu popíjejte. Vaše trávení se zlepší opravdu za pár minut.
Zajímavost!!!
Máte škytavku a nejde se jí zbavit? Žvýkání kopru vám pomůže, tak mi to prozradila jedna paní kořenářka. Podle ní je kopr výborný i proti nespavosti