Už naši předkové na zimu připravovali sirup z malinové šťávy a léčili tak chřipku i nachlazení. Maliny totiž obsahují kyselinu acetylsalicylovou, tedy aspirin. Opravdu žasnu nad tím, co ta příroda všechno umí. K tomu všemu jsou maliny ještě plné vitamínů A, C, K, E, B, vápníku a draslíku. Maliny také urychlují krevní oběh, zmenšují otoky a pomáhají třeba při bolestech hlavy. A přitom chutnají tak výborně.
Malinový nápoj - pomocník proti nachlazení
Ingredience:
2 lžíce malin asi 10 malinových listů voda
Maliny (čerstvé nebo mražené) a nadrobno nakrájené malinové listí zalijeme sklenicí horké vody. Potom musíme počkat asi půl hodiny než se lektvar vylouhuje. Já si přidávám, ještě lžičku medu. Pak hop do postele a potit se.
Malinová dobrota- sirup
Ingredience:
250 g zahradních malin 70 listů maliníku (listů z lesních malin) 850 ml vody 2 lžičky kyseliny citronové 1 kg krystalového cukru
Maliny společně s listy maliníku vložíme do hrnce a zalijeme 850 ml vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Pak vše přes plátýnko přecedíme a přidáme kyselinu citrónovou a cukr. Opět vrátíme na sporák a vaříme dokud se cukr nerozpustí. Pak stačí už jen dát do skleniček:)